Turistična kmetija Na hribu

V vasi Prvačina blizu starega vaškega jedra stoji kmetija "Na hribu". Mimo jezera, skozi goste sence visokih dreves, vodijo stezice med prostranimi vinogradi in sadovnjaki do Trnovskega gozda na severu, Soške doline na zahodu in Krasa na jugu. Reka Vipava in jezero Vogršček nudita prijetno ohladitev v vročih poletnih dneh. Zimski potep pa bo pljuča napolnil s svežim, z burjo prečiščenim zrakom.

Ozana in Alan Leban 

IMG_3357Tudi zakonca Leban sta se odločila, da bosta vrata svoje kmetije odprla vsem, ki bodo za dopustovanje izbrali slovensko podeželje. Doživetje Odprtih vasi dopolnjujeta s ponudbo turističnega jahanje in z ekološko kmetijo. Vesela sta tovrstne promocije in povezovanja lokalne skupnosti.

Pred štirinajstimi leti se je Alan odločil, da ne bo iskal priložnosti na trgu dela, temveč bo obudil kmetijo starih staršev, none Milke in nonota Angela. Najprej sta z ženo Ozano, ki jo domačini poznajo kot veterinarko Ozi, ponudila jahanje čistokrvnih quarter horse konj, kmalu je sledilo še vse ostalo.

Gost, pri njih odkrije samooskrbno živinorejsko kmetijo, spozna domače živali, od prašičev do krav, poudarek pa je na konjereji. Tu lahko uživate v nepozabnih trenutkih ježe. Alan in Ozi goste v kratki šoli jahanja poučita o pravilih proste ježe jin jih na konju pospremita na jahalni izlet po okoliških konjeniških poteh. Predelujeta pa tudi mesnine, odlične “šalame”, suhe klobase, pršut, panceto in domače vino. Zadnja leta predelata tudi več vrst žit, med katerimi je posebej cenjena visokobeljakovinska moka kamut. Obiskovalci si lahko ogledajo proces mletja v ekološkem mlinu in poleg ostalih izdelkov, kupijo za domov tudi moko.

Njuno življenje na vasi je lepo, pravi Alan, saj se Vipavska dolina skoraj vsak dan kopa v soncu. Ozi ima v Prvačini veterinarsko ambulanto za male in velike živali. Pravi, da gostom lahko skupaj z njunimi otroci, Enejem, Tijo, Rujem in Kalom, ponudita njun stil življenja - tisto, kar ima rada njuna družina, lahko poskusi tudi obiskovalec. Seveda se želita gostom posvetiti, zato je prav, da se le-ti nekaj dni prej najavijo.

Več o nas