Družina Vižintin, oljčno olje Ronki in kruh iz krušne peči

Žarko Vižintin se z nasadi oljk v Vipavski dolini ukvarja že 17 let. Zadnja leta z družino, ženo Silvo in sinom Martinom, več pozornosti namenijo tudi turizmu. »Prav je, da ljudje, ki se ustavijo pri nas, vidijo, kako in od česa živimo. Odprte vasi so odlična priložnost za celotno lokalno skupnost, ne le za posameznike, ki smo se tej zgodbi priključili,” pravi Žarko. In omeni številne, tudi naključne goste, ki se pogosto ustavijo v njegovem oljčniku. »Kaj je lepšega za obiskovalca, ki pride k nam iz mesta in lahko poskusi doma pridelano ekstra deviško oljčno olje s kruhom, pečenim v krušni peči."

IMG_20200510_145355Žarko pravi, da znajo za gosta vedno lepo poskrbeti. »Poleg oljčnega olja vrhunske kakovosti ponudimo tudi v krušni peči spečen hlebec domačega kruha,« pravi in poudari, da so veseli najave par dni pred prihodom, da lahko za goste res lepo poskrbijo. »Obiskovalce z veseljem popeljem v star oljčnik, mu povem našo zgodbo in opišem delo, ki ga imamo v nasadu. Odzivi so iskreni. In ostanejo v spominu za vedno, kot na primer družina iz Dola pri Ljubljani, ki nas je povabila v njihovo Oglarsko deželo in smo postali prijatelji. Pa turist s švedsko registrsko tablico, za katerega se je izkazalo, da je Puljčan, ki se je ustavil v Ošteriji Branik in tam okušal naše olje. Oštir mu je povedal, kje nas najde in je res prišel. In kupil zadnje tri steklenice. Zanimivo je to, da imajo v Istri odlično oljčno olje, a je rekel, da mu je naše bolj všeč,« dodaja Žare. Da je res nekaj na tem, dokazujejo tudi številna priznanja in kolajne na zidu v degustacijski sobi, ki jih je družina Vižintin dobila za svoja olja na različnih tekmovanjih. Zaradi obilice dela v oljčniku se ne uspejo udeležiti vseh ocenjevanj.

V izgradnji imajo večji prostor za degustacije štirih vrst oljčnih olj, med njimi tudi olje z dodatkom čilija in čemaža. Navadno jim pri opravilih pomagajo prijatelji, vedno pa se lahko pridružijo tudi gostje Odprtih vasi. V pridelavo oljčnega olja Ronki je poleg znanja in truda, vloženo tudi veliko vztrajnosti in srčnosti. Vredno ga je okusiti.

Več o nas